Frankendael na 1958

  • Afbeelding

Content

De volgende bewoner was stadsbouwmeester B. Merckelbach. Hij liet het interieur opknappen. Tussen 1958 en 1982 had in het rechter koetshuis de Stichtig Sociaal Cultureel Wijkcentrum Watergraafsmeer zitting. In 1986 en 1989 is het huis Frankendael opnieuw gerestaureerd.

In 1960 werd voor het terrein ten zuiden van het huis een heemtuin ontworpen door J. Jongsma. Deze werd in 1963 aangelegd. Het doel ervan was ontwerpers met wilde planten te laten kennismaken. In de tuin zijn verschillende milieus samengebracht, ieder met hun eigen grondsoort en specifieke beplanting. Er is een bosmilieu, een duinflora, een moerasgebied en een stinzenplantenmilieu. Op het eiland lag tussen 1961 tot 1970 een heidetuin. Na 1970 kwam er een vaste plantentuin. In de heemtuin zijn nog verschillende paden te zien die ook op de kaart van Springer staan.

In de jaren zeventig en tachtig zijn door storm en kap enkele zware bomen verdwenen. Vanaf 1987 is er vrijwel geen onderhoud meer geweest. Rond 1990 is nog een zware boom geveld, achter het huis, bij de plaats waar de brug over de gracht lag. Van de drie bruggen over de gracht is er een verdwenen, de andere twee zijn door een dam en een duiker vervangen.
Na de opheffing van de kwekerij werd besloten van Frankendael een stadspark te maken. De oude kas wordt herbouwd en zal gebruikt worden als cafe-restaurant in het nieuwe stadspark. Dit werd ontworpen door Sant en Co in 1998.
De historische tuindelen - de tuin achter het huis binnen de gracht, de vroege landschapstuin met heemtuin en de vijver met eilanden en Witte Laantje zullen worden gereconstrueerd.